فرمول استخدام شدن مهندسین مواد

فرمول استخدام شدن مهندسین مواد
این فرمول سه تا گام داره که رعایت هر کدوم از این گام ها الزامیه، چرا که زمانی میتونیم بهترین و سریع ترین نتیجه رو در استخدام شدن بگیریم که این سه گام رو بدونیم و بهش عمل کنیم.
سه تا گام موجود در فرمول استخدام شدن عبارتند از:
گام اول: شناسایی بازار کار مهندسی مواد
گام دوم: کسب مهارت مورد نیاز صنعت
گام سوم: پیگیری تا حصول نتیجه
شاید این مطلب به ذهنتون خطور کنه که آیا همه مهندس های مواد دقیقا این سه تا مرحله رو باید طی کنند؟ پاسخ: خیر هستش، چرا که متناسب با فرصت های استخدامی متفاوت شرایط هم متفاوت خواهد بود، علاوه بر این روش های استخدامی متفاوت نیز پاسخ به این سوال رو پیچیده تر میکنه یعنی اینکه ممکنه یک مهندس مواد (با داشتن یک پارتی بله پارتی !!! درست شنیدی متاسفانه توی کشور ما وجود داره) این گام ها رو طی نکنه و به راحتی استخدام بشه که هر چند شاید راحت استخدام بشه اما برای حفظ سمت شغلی خودش نیاز داره تا مهارت مورد نیاز صنعت رو کسب کنه.
از طرفی روش های استخدامی وجود داره مثل آزمون های استخدامی که بعد از قبولی در آزمون، شرکت استخدام کننده جهت افزایش مهارت افراد استخدام شده دوره های مختلفی را برگزار میکنه.
اما برای سایر شرکت ها که به روش آگهی دادن جذب نیروی متخصص رو انجام میدهند عمدتا به دنبال افراد ماهر و باتجربه هستند لذا برای استخدام شدن در این شرکت ها که درصد بسیار بالایی از جذب نیروهای متخصص رو شامل میشوند این سه گام باید رعایت بشه.
گام اول : شناسایی بازار کار مهندسی مواد
وقتی شناخت صحیحی از بازار کار مهندسی مواد داشته باشیم خیلی راحت تر میتونیم تصمیم بگیریم توی چه حوزه ای علاقه به فعالیت داریم و به تبع اون متوجه این موضوع خواهیم شد که توی چه زمینه ای باید کسب مهارت کنیم و خیلی سریع و بدون اینکه از این شاخه به اون شاخه بریم اقدام به کسب مهارت مورد نیاز صنعت دلخواه مون میکنیم.
برخی از صنایع نیازمند نیروی متخصص رشته مهندسی مواد عبارتند از:
1- کارخانجات
الف- فولاد
ب- ذوب آهن
پ- نورد و تولید ورق
ت- تولید قطعات مختلف (صنایع مختلف لوازم خانگی)
ث- صنایع خودرو سازی و هوافضا
ج- صنایع نظامی و وزارت دفاع (موشک سازی و تانک سازی و …)
چ- کارگاه های ریخته گری و ….
ح- صنایع غیرآهنی (استخراج و فرآوری مس، آلومینیوم، روی و ….)
خ- تولید مواد نسوز(آجر نسوز، عایق ها و ….)
2- پروژه های تحقیقاتی (جهاد دانشگاهی) و شرکت های دانش بنیان
3- تدریس
الف- عضو هیات علمی (دانشگاه های سراسری، آزاد، علمی کاربردی و ..)
ب- آموزش و پرورش (هنرستان های فنی و حرفه ای، کار و دانش)
4- پروژه های ساخت و نصب
الف- سازه های فلزی
ب- نیروگاهی
ج- نفت و گاز
د- پتروشیمی
گام دوم: کسب مهارت مورد نیاز صنعت
مهارت مورد نیاز صنعت یا تخصصی که میشه باهاش یک نیاز از صنعت رو برطرف کرد با مدرک تحصیلی که از دانشگاه اخذ میکنیم کاملا متفاوت هست، چرا که توی دانشگاه علوم متفاوت و کاربردی رو فرا میگیریم اما در صنعت به تخصص خاصی نیاز داریم تا شرکت استخدام کننده بتونه به اهدافش برسه و این دو کاملا با هم تفاوت دارند و دلیل اینکه شرکت های استخدام کننده افراد با سابقه کاری 5 یا 7 ساله رو جذب میکنند همین موضوع تفاوت مدرک و تخصص می باشد. وقتی صحبت از تخصص میشه سوال برامون پیش میاد که چه مهارت و تخصصی رو باید علاوه بر مطالبی که توی دانشگاه فرا میگیریم باید آموزش ببینیم.
از آنجایی که مهندسی مواد بسیار گسترده بوده و فرصت های شغلی متفاوتی در زمینه های متفاوت داره مهارت های مختلفی رو می بایست فرا بگیریم به عنوان مثال اگه قرار هست در حوزه ریخته گری کار کنیم یادگیری نرم افزار Procast میتونه یکی از مهارت های مورد نیاز باشه و اگه قراره در صنعت خوردگی کار کنیم نرم افزار Predict corrosion ، صنعت شکل دهی فلزات نرم افزار Deform و همچنین در صنعت ساخت قطعات نرم افزار Inventor و ….. رو فرا بگیریم.
اگر قرار هست در حوزه جوشکاری و بازرسی فنی مشغول باشیم دوره های تست های غیرمخرب رو شرکت کنیم و با استاندارد های مرتبط مختلف صنعت سازه های فلزی، نفت و گاز، نیروگاهی، پایپینگ و …. آشنایی داشته باشیم از جمله استاندارد های ASME,AWS,API و …..
گام سوم: پیگیری تا حصول نتیجه
این گام از فرمول استخدام شدن نیاز به ممارست و پیگیری داره، خیلی از مهندسین مواد عزیزمون تنها به خاطر اینکه چند بار جواب ” نه ” شنیدن !!!، دست از تلاش برداشتند و دیگه برای استخدام شدن قدمی برنداشتند، خب طبیعتا وقتی اقدامی صورت نگیره نتیجه ای هم حاصل نخواهد شد.
میخوام یک مثال بارز از پیگیری تا حصول نتیجه براتون بزنم :
ساندرز و طرح مرغ کنتاکی
آقای هارلند ساندرز اهل کشور آمریکا طرحی با نام مرغ کنتاکی داشت که برای پیاده سازی ایده خود به سراغ حدود 1000 رستوران مختلف رفت و همه صاحبان رستوران ها با این ایده مخالفت کردند تا این که بعد از شکست ها و نه شنیدن های پی در پی توانست ایده خود را در سن پیری عملی کند و اما با فراز و نشیب های زیاد موفق به تاسیس رستوران های زنجیره ای در آمریکا شد و به ثروت عظیمی دست یافت با این که 30 سال از فوت طراح مرغ کنتاکی میگذرد اما درآمد های فراوانی از رستوران های او حاصل می شود.
آیا من و شما حاضر هستیم پس از شناخت کامل از بازار کار مهندسی مواد و پس از کسب مهارت مورد نیاز صنعت و با پیگیری برای رسیدن به هدف شغلی مون دست از تلاش برنداریم و مثل آقای ساندرز (طراح مرغ کنتاکی) با شنیدن 1000 بار نه از طرف شرکت های مختلف بازهم به کارمون و تلاشمون ادامه بدیم؟
نتیجه گیری:
سه گام ساده از فرمول استخدام شدن رو می بایست عملی کنیم تا به اهداف اصلی خودمون برسیم، اگر در طی اجرا کردن این سه گام ساده دچار فراز و نشیب شدیم و نه شنیدیم باید دوباره هر سه گام رو بررسی کنیم و با دقت و تلاش بیشتری دست به اقدام بزنیم تا نتیجه نهایی حاصل بشه و به موفقیت برسیم.
با تشکر
داوود محمودی
دیدگاهتان را بنویسید